Tuesday, August 23, 2011

Tutorial: Cara pasang jalur gemilang bergerak-gerak di blog

Salam ceria my readers :)
Hai, baru online ni. Jalan kejap tadi. Hanya nak kongsi simple tutorial, ada kawan blogger tanya, bagaimana cara nak pasang bendera Jalur Gemilang di sidebar blog? Jomlah pasang bendera ramai-ramai, mood merdeka raya kan?hehe. Actually, bendera yang berkibar di sidebar tu, bukan saya yang punya. Saya dapat dari album photobucket. Okey jom tengok langkah-langkah pemasangan bendera :

1. Pergi Dashboard > Create Post > Add Images > From URL > Highlight dan tekan Ctrl+C dan Ctrl+V (Paste) URL di bawah dalam kotak tu
http://i305.photobucket.com/albums/nn221/sharil311_2008/malaysia.gif
Bila dah keluar image bendera tu, klik Add Selected.


2. Klik HTML, tengok gambar di bawah. Saya ada bagi dua sampel code untuk imej bendera tu. Yang nombor satu, code gambar yang beserta URL image. Yang nombor dua, saya dah buang code beserta URL image tu. Boleh pilih mana awak nak. Kalau tiada URL, orang tak dapat double click. Trick tak nak orang curi gambar saja tu, padahal boleh save as lagi hihi.


3. Copy code image bendera yang sudah di upload tu, kemudian pergi Dashboard > Layout > Add Gadget > HTML/Javascript. Lepas tu, paste code tadi, klik save. (boleh adjust size gambar)
Tadaaa...siap sudah bendera Jalur Gemilang bergerak-gerak ditiup angin dalam blog korang hehe. Tips lagi, kalau korang terjumpa ada gambar lawa dan berkenan, right click di gambar tu then klik copy URL image. Kalau tak dapat right click, cuba double click. Kalau tak dapat jugak, off kan fungsi Javascript di Tools. Itu saja hehe. 

*KATA HATI: Selamat mencuba..heee.

Anda sedang membaca artikel Tutorial: Cara pasang jalur gemilang bergerak-gerak di blog dan link url bagi artikel ini adalah http://suterakasihyann.blogspot.com/2011/08/tutorial-cara-pasang-jalur-gemilang.html
Semoga artikel Tutorial: Cara pasang jalur gemilang bergerak-gerak di blog ini dapat memberi manfaat untuk semua.

24 COMMENTS:

Ezad Skytech said...

macam best je nak cuba ni..(^^,)

sizuka[Izzati] said...

wahhhh semangat kemerdekaan sudahh.hehe.

Anum said...

jom pasang ramai2

anismelon said...

wah..kami ank merdeka..hehehe

Umie Artoqiemie said...

pergh,, semangat na juak..

Md. Ramos said...

rasa nak pasang bendera Kelantan..hehe

AmirFX said...

Berat blog kmk uleh bendera ya...

iPai said...

uhuh .. nak cari file hosting gambar bergerak susah r ..

My Name is Mar said...

Ho-ho-ho...
Ini pun ada orang minta 'resepi' kan?
Ha-ha-ha:D

Acik said...

merdeka 7x
:)

Zura said...

terase mcm ade angin je bile tgk bendera tue gerak2...

Razil Tahir said...

thanks for the tips!! :)
skrg dah boleh kibar jalur gemilang kat blog!! :)

Rtp Farra Arisha said...

whoaa..that's really superb..bergerak2 lagi..persis the real one ;)

tia @ Ini Kisah Tia said...

cun !! bendera bergerak .. Tia nakkkk :)

cheqhaizan said...

wah2 nak cubalah...tq awak :)

pengemisCinta said...

wahhhh..........kena fikir dulu.hehehe;)

bunbun said...

umangai. camni pon boleh ye. bolehla tepek kat blog lagi satu tu. haha


p/s: kantoi ada blog lain =,= baru nak rahsia rahsia. HAHAHA

alif haris said...

haip .. *berdiri tegak kasi tabik hormat kt bendera! :D

iMBobo said...

banyak gak blog dan mula mengibarkan bendera walaupun mood nak beraya hehe..

CikMiMiey said...

eh eh .. berkibar2 lah kat sini . nice2 :)

♥ Dea ♥ said...

wahh..tengs 4 sharing..lak mk nkahla... hehe

ciK LyndaWawa igUana said...

ada bendera gerak2 dahnya...hehe

syiela said...

thanks.. syiela dh ambil :)

.izzati liyana. said...

itu dia semangat cik syaza. merdeka! hehe.