Monday, July 11, 2011

Tips: Faktor-faktor Blog kena 'remove'?

sumber gambar: Carian Google

Sebelum buat blog, pernah baca terma dan syarat tak? honestly saya pun tak baca sampai habis sebab fully english kot, tak faham sangat. Tapi oleh sebab sekarang dah ada kesedaran dan tak nak blog kena remove, silalah RAJINkan diri baca di SINI hehe. Okey, tadi saya buat research sikit, takda kerja nak buat kan, buat senaman otaklah membaca. Kat bawah ni link-link post yang berkaitan dengan antara sebab blog tiba-tiba hilang atau kena 'remove' Jom kita membaca! :)
  1. Content Policy: Do not use Blogger as a way to make money on adult content. For example, don't create blogs where a significant percentage of the content is ads or links to commercial porn sites..read more HERE
  2. If your blog is part of an "affiliate marketing" network of fraudulent activity, with reciprocal links between the blogs, shuffling your readers from blog to blog, that may be why your blog is now classified as spam..read more HERE
My readers please take note, If :
  • Your blog promotes GPT / PTC / PTS / PTW, and similar make money fast and easy techniques
  • You spend your time writing syndicated content, or promoting such activity
  • Your blog uses these techniques to artificially generate traffic
  • Your blog uses scraped, stolen, or syndicated content
  • Your blog is part of a link farm or "affiliate" marketing network, with links from and to other blogs, which participate in these activities
That is why your blog is now classified as spam, or will be eventually classified as spam. read more at HERE
  • [FAQ] How Long Will It Take To Get My Blog Restored / Unlocked, After Being Deleted / Locked As Spam? read more HERE
  • As a blogger, and when your blog is detected as hosting possible spam content, you have three strikes..read more HERE
  • Is spam permitted on Blogger? read more HERE
(Please note that blogs are removed not only for hosting spam, but for potential TOS violations such as Copyright Infringement, linking to websites which provide illegal downloads, little to no unique content, scraped content / auto blogging, large blogs with multiple, unfocused / unrelated subjects, content and links referencing Affiliate / GPT / PTC / PTS activity, etc.) -Google Forum-
*KATA HATI: Hope info-info kat atas tu dapat membantu awak semua (^__^) Blog saya pun dulu dah pernah beberapa kali kena remove, alhamdulillah pulih kembali. Sumber info tu semuanya dari Google Forum.

Anda sedang membaca artikel Tips: Faktor-faktor Blog kena 'remove'? dan link url bagi artikel ini adalah http://suterakasihyann.blogspot.com/2011/07/tips-faktor-faktor-blog-kena-remove.html
Semoga artikel Tips: Faktor-faktor Blog kena 'remove'? ini dapat memberi manfaat untuk semua.

33 COMMENTS:

Maii Yusre said...

Kak terangkan dalam bm kak :P
Thanx untuk info ni..maii malas nak baca terma2 bagai ni..dah la panjang,in bi pulak tuh :D

[sutera kasih] said...

@Maii Yusre: ala dek, akak ni pun tak mahir sgt nk translate bi ke bm..akak baca ikut kefahaman sndiri, bukak kamus bagai hehe

kena rajin membaca la jwbnya :P

paling pnting, dlm blog jgn ada link2 yg berkaitan website porno, download2 movie/lagu/drama dll (sbb maybe empunya hak ambil tindakan dan report pihak google), jangan sebar maklumat palsu, jangan jadi fakers, jangan jadi spammers..

dlm kotak komen pun make sure jgn ada link2 asing, sbb if terlalu byk link dlm ruang komen, pihak google akan suspek tu spam walaupun tu sbnrnya link entri korang, sbb tu la gunanya ada moderation code tu..hoho

HonEyBuNNy said...

ohh...itu pasal eh...ila ada ja dengar blogger2 lain merungot...

tapi alhamdulillah la..blog ila xde pape masalah stakat neh..ehhe

cuma tu la..followers hilg kejap...masalah kot..

Salwa said...

ooo..time kasih info. :)

Far8 budak baik said...

oh macam tu ehhh..
2 kali aku bace supaya
paham..tapi blog aku x pomot
bagai tu..thanks wehh

Maii Yusre said...

Ekceli maii fhm la sis..terima kasih sis..info yang menarik..sharing is caring kan :D

Nizam Ijam said...

thanks 4 info :)

shafmechy said...

bahaya gak ye kalau kita tersilap..huhu

diana said...

sebab tu akak takut nak letak video2 youtube ke..
atau nak tulis perkara2 yang tak sahih..
baik buat entry sendiri dari copy2 ni..

[sutera kasih] said...

@HonEyBuNNy: dulu sy pun cuak gilerr..tp dh bc smua tu, fhm la jgk..

aahhh skrg ni butang followers bermslh..mgkin still dlm proses upgrading system..dahsboard ila dh berubah x?

[sutera kasih] said...

@Salwa: sama2 dear :)

[sutera kasih] said...

@Far8 budak baik: lebih krg cmtula stkt yg sy fhm..sama2 :)

[sutera kasih] said...

@Far8 budak baik: lebih krg cmtula stkt yg sy fhm..sama2 :)

[sutera kasih] said...

@Maii Yusre: hehe sharing is loving :P

[sutera kasih] said...

@Nizam Ijam: sama-sama :)

[sutera kasih] said...

@shafmechy: ahh tu lah..ssh..dh nama bnda free, jd kena ikut terms empunya..

[sutera kasih] said...

@diana: lps ni sy akan krg kan jgk la letak video huhu..

tomatokering :) said...

ooo baru taw .. tapi harap tak kena remove .. wuuu T_T

AmirFX said...

Thanks for the info.. :D

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

gd info la...

adan said...

aduh.. susah jugak mcm ni.. btw thanks info..

iPai said...

mak ai .. tak pernah baca pon .. tak tau plak sampai remove kan ..

adeh .. kalau remove boleh suruh dia consider balik ekh ?

[sutera kasih] said...

@tomatokering :): insya' Allah tak tu kalo selagi tak langgar terma & syarat hehe

[sutera kasih] said...

@AmirFX: its okey, sama2 :)

[sutera kasih] said...

@♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫: thanks :)

[sutera kasih] said...

@adan: dh nama bnda free kan huhu you're welcome :)

[sutera kasih] said...

@iPai: sy dh tiga kali kena..tp alhamdulillah dpt semula..sy pun xtau apa sbb hari tu..

urm, tu awk kena tanya admin pihak dorg la, sbb lain blog, lain kes kan, ada blog yg dpt dkembalikan, ada yg xdpt sbb2 tertentu..itu apa yg sy baca kt forum google la..

caliph shuriken said...

ada terbaca info yg sama beberapa jam lepas berkenaan isu ni ^^

[sutera kasih] said...

@caliph shuriken: ohh hehe ok la tu :)

Подтверждаю said...

as salam..
yeah! ini baru betul!
kat bawah ni, pakcik ada bagi link entri lama tahun lepas yang diangkat balik.haih,..

tapi disebabkan kita nak rujuk pasal isu backlink,

semuanya berkenaan dengan TOS CP,CP dengan GTOS. ambil rujukan yang ni jer.


http://fadzli-rt.blogspot.com/2011/07/sebab-google-delete-spam-blog.html

[sutera kasih] said...

@Подтверждаю:
thanks pakcik share info lagi :)
agak pening jgk sy baca info2 di forum google tu hehe

Подтверждаю said...

hehe...isu ni dah lama sebenarnya. berlaku masa blogger2 mat saleh buat kacau dengan mass spam gila-gila.

ok, bab false positive tu, kesilapan yang google bot buat masa detection tu. setiap blog yang kena remove, dibuat secara automatik ataupun dengan kata lain, dengan mneggunakan algorithm khas untuk mengenalpasti blog spam.

tapi masih ada error. sebb tu, bila ada ada yang kena remove, cakap baik2 kat depa, depa akan review balik.

ok, berkenaan dengan review, ada 3 peringkat. kalau tak faham, boleh tanya nitecrusz, demolator, nati..alamak. tak ingat nick..


review :

peringkat pertama, yang google bot.ROBOT. yang kedua, masa kita dah minta review, mereka akan buat sekali imbas. dan kali ketiga, mereka akan buat full review. yang ni, depa akan check aktiviti kita yang mencurigakan dalam google. ni yang kebanyakkannya fail.d

bagi kes maribina blog tu, mungkin sebab ia minta depa review secara kasar kot? atau menyelit dalam entri lain. memang depa marah kalau tqk ikut prosedur.blog yang dah dikategorikan spam, walau sikit pun, tapi minta review cara yang depa tak suka, memang kena kick la blog tu.

takde maaf. guna fungsi final appeal sheet pun takde kesan. huhu..

sebab pakcik pernah ter'support' spam gila banyak. tapi diberikan semula. pakcik andaikan kes maribina blog tu, ada masalah masa minta depa tolnog review..

mungkin..

thanks =)

[sutera kasih] said...

@Подтверждаю:
owhh jadi blog yg pernah ada mslh kena romove tiba2 tu google.bot tgh scan blog kita la then detect something yg mencurigakan?

sy pernah kena remove, tp sy just ikut arahan blogger, hantar number telephone then dorang sent mesej coding utk dimasukkan dlm kotak time sign in..

skrg ni sy guna step 2..setiap kali sign in kena masukkan code yg dhantar pihak google melalui SMS tp free lahh..

kes maribina blog tu, ada sy dgr tp xbrapa nak faham kes blog tu..urm, kalau kita pernah letak link2 contohlah link video dari youtube, 4shared atau mana2 web yg boleh download mp3/movie dlm entri kita..tu berisiko tak?mcm berisiko je kan sbb ada dlm terms tu ckp xboleh share bnda yg ada copyright kalo xsilap kan?

yg pasal review tu, kita yg minta pihak google tlg review ekk?kalo tak nak?boleh?huhu