Friday, January 20, 2012

Manfaatkanlah hari Jumaat, jangan tinggal solat Jumaat tau!

Ganjaran Amalan Digandakan Pada Jumaat

JUMAAT adalah hari yang sangat istimewa bagi umat Islam. Ia adalah hari untuk melipatgandakan ibadah kepada Allah.

Umat Islam bukan saja melakukan ibadat harian wajib seperti solat fardu, bahkan Nabi Muhammad saw menganjurkan beberapa ibadat sunat yang dapat menambahkan ketakwaan kepada Allah. Antara ibadah itu adalah:

Membaca surah as-Sajdah pada sembahyang Subuh yang diiringi pula sujud tilawah ke hadrat Allah.

Tiada ganjaran yang lebih besar bagi mereka yang melakukan ibadat ini melainkan syurga Allah. Hal ini seperti sabda Rasulullah bermaksud: "Apabila anak cucu Nabi Adam membaca surah as-Sajdah kemudian mereka sujud kepada Allah, syaitan mengasingkan dirinya dari majlis itu dalam keadaan menangis sambil berkata: "Celakalah aku, anak cucu Nabi Adam diperintah untuk sujud kepada Allah, lantas mereka sujud kepada Allah. Maka, bagi mereka itu balasannya syurga, sedangkan aku juga disuruh untuk sujud kepada Allah, tetapi aku ingkar. Oleh itu, untukku api neraka." (Hadis riwayat Abu Daud)

Membaca surah al-Kahfi.

Ganjaran bagi orang yang membacanya adalah mendapat petunjuk dan pimpinan daripada Allah sepanjang minggu itu.

Hal itu berdasarkan sabda Rasulullah bermaksud: “Barang siapa yang membaca surah al-Kahfi pada Jumaat, nescaya Allah akan menyinari dirinya dengan cahaya antara dua Jumaat." (Hadis riwayat Baihaqi)

Membanyakkan membaca selawat ke atas Nabi.

Ganjaran bagi mereka yang memperbanyakkan selawat ke atas Nabi pada Jumaat adalah kasih sayang dari Rasulullah. Sabda Baginda bermaksud:

”Sesungguhnya antara hari kamu yang paling mulia adalah Jumaat, perbanyakkan berselawat ke atasku, kerana selawat kamu itu disampaikan kepada ku."

Jumaat adalah hari yang Allah gandakan ganjaran amalan baik hamba-Nya yang soleh.

Umat Islam digalakkan mengisi malam Jumaat dengan memperbanyakkan ibadat dan pada siangnya, bersegera ke masjid seawal waktu yang mungkin untuk merebut ganjaran pahala yang besar.

Mereka yang mendengar khutbah Jumaat dengan khusyuk dan bersedekah kepada orang miskin pada Jumaat, itulah orang yang mendapat ganjaran besar daripada Allah.

Keistimewaan itu bertambah menyerlah apabila Allah mensyariatkan sembahyang Jumaat yang wajib dilaksanakan secara berjemaah.

Antara kepentingannya adalah:
  • Mengukuhkan ikatan kasih sayang antara sesama Islam, yang mana ia adalah unsur terpenting bagi menjamin kekuatan umat Islam.
  • Memberi ilmu, tunjuk ajar serta nasihat kepada umat Islam melalui khutbah. Ia adalah peluang terbaik untuk memperbaiki kualiti diri.

Pentingnya sembahyang Jumaat, Nabi memberi amaran keras kepada mereka yang tidak hadir ke masjid untuk menunaikan solat Jumaat. Rasulullah bersabda bermaksud : “Barang siapa secara mudah meninggalkan sembahyang Jumaat sebanyak tiga kali berturut-turut, Allah akan menjadikan hatinya keras untuk menerima kebenaran.”

Sembahyang Jumaat ini terlalu penting. Oleh itu, bagi memastikan umat Islam berada di atas landasan yang membawa kecemerlangan dan kejayaan, Baginda meletakkan garis panduan kepada mereka yang menghadirinya.

Perkara itu , bagi memastikan ibadat Jumaat itu benar-benar dapat mendidik jiwa orang yang menghadirinya. Antaranya adalah:

Mengemas diri dengan sebaik-baiknya dan mandi membersihkan dirinya. Ia agar jemaah lain, terutama yang berhampiran dengannya tidak terganggu oleh bau badan atau pakaiannya yang busuk.

Nabi bersabda bermaksud: ”Apabila seseorang kamu menghadiri sembahyang Jumaat, maka hendaklah dia mandi." (Hadis riwayat Muslim)

Segera ke masjid dengan penuh ketenangan.

Mendapatkan saf yang paling depan, berzikir, membaca al-Quran serta berpeluang mendengar khutbah dengan jelas. Baginda bersabda bermaksud: “Barang siapa yang mandi pada Jumaat, kemudian pergi ke masjid pada awal waktu, maka seolah-olah dia berkorban seekor unta." (Hadis riwayat Bukhari)


sumber: Koleksi terbaik tazkirah

*KATA HATI: Teringat zaman sekolah berasrama penuh di sekolah menengah, setiap hari Jumaat, pelajar perempuan berkumpul di surau, sembahyang zohor berjemaah, dengar tazkirah Jumaat yg disampaikan oleh para Ustazah, membaca surah as-Sajdah..ketika subuh pulak, mesti ada sujud Sajdah, baca al-Ma'thurat..malam pulak sebelum tido baca ada halaqah beramai-ramai baca surah al-Mulk pelindung diri...rindunya suasana asrama dulu :')*REPOST ONLY huhu..Salam Jumaat :)

Anda sedang membaca artikel Manfaatkanlah hari Jumaat, jangan tinggal solat Jumaat tau! dan link url bagi artikel ini adalah http://suterakasihyann.blogspot.com/2011/06/manfaatkanlah-hari-jumaat-jangan.html
Semoga artikel Manfaatkanlah hari Jumaat, jangan tinggal solat Jumaat tau! ini dapat memberi manfaat untuk semua.

16 COMMENTS:

Bui Idzra Ryn said...

baik ustazah..hehe..org laki mesti baca tok..hehe

smiley said...

terima kasih atas sharing info..ia amat berguna... :)

regards,
Sofia Smiley

Amni said...

mena kata dirik... selamat hari jumaat... =)

hani apandi said...

salam jumaat :) sama2 lah kta beramal selalu :)

Redbloodsnow said...

nice entry cayunk!

[sutera kasih] said...

@Bui Idzra Ryn: ehh kmk bkn ustajah lah kak bui hehe

[sutera kasih] said...

@smiley: sama2 dear sofia..sharing is caring :)

[sutera kasih] said...

@Amni: hehe salam jumaat amni :)

[sutera kasih] said...

@hani apandi: salam jumaat jgk dear hani..insya Allah :)

[sutera kasih] said...

@Redbloodsnow: thanks kak zie ! :)

bersama kak Es said...

amalan kat asrama tu elok diteeruskan. hati yg selalu mengingati Allah walau pun dipaksa , hati itu jadi hati yang hidup :)

[sutera kasih] said...

@bersama kak Es: Insya Allah kak..betul tu :)

Kancil 8349 said...

terima kasih dengan entri nie

Anonymous said...

tu la,dulu2 kita d asrama rajin solat jemaah,usrah n bt xtvt len..tnggal kat luar jadi lalai sikit2 sbb xda yg guide.hehe

ARLINA said...

ya kan,rindu zmn skola asrama dlu. baik seja.skg ni ada suda setan2 dtg..

ABU said...

banyak sungguh fadilat hari jumaat ni kan..