Friday, April 22, 2011

.tutorial: cara nak buat post blockqoute (blogspot)


Apa itu post blockqoute?
Post Blockqoute ni macam dalam gambar kat atas tu..border ada macam2 jenis, ikut suka hati masing-masing nak buat melengkung atau tidak..tapi kalau saya suka yg jenis mcm dlm gambar tu..hehe post blockqoute ni digunakan biasanya untuk highlight sesuatu perkara untuk readers ketahui..

Antara langkah-langkah untuk membuat post blockqoute:

1. Login Blogspot> Dashboard> Design> Edit HTML> klik Expand Widget Templates
2. kemudian, tekan Ctrl+F (pada keyboard PC kamu, tekan Ctrl dan huruf 'F' serentak). lepas tu, sila taip words yang ditunjukkan oleh anak panah yg kedua dlm gambar di atas. anak panah yg pertama tu untuk tunjuk mana nak letak coding post blockqoute nanti.

3. sila highlight coding di bawah dan tekan Ctrl+C (pada keyboard PC, tekan Ctrl dan huruf 'C' serentak) untuk copy coding post blockqoute:
.post blockquote {
background-image:url(URL IMAGE); -moz-border-radius-topleft: 10px; -moz-border-radius-bottomright: 10px; padding: 6px; Border: 3px solid #000000; margin:1em 20px; }
warna merah: link gambar background post blockqoute (Glitter, CuteGraphic, BackgroundLabs)
warna biru: ketebalan border (boleh ubah ikut citarasa masing-masing)
warna hijau: warna border (boleh tukar ikut warna kesukaan kamu, pelbagai kod warna boleh cari di SINI)

4. kemudian paste coding tu kat atas coding pada step nombor 2..boleh rujuk gambar di step nombor 2 untuk lebih jelas dan faham :)
5. Lepas tu, boleh preview dulu dan klik save template. masa nak create entri baru, korang boleh dah guna post blockqoute. caranya, highlight kan dulu ayat yg nak di blockqoute, lepas tu, klik simbol qoute, yg anak panah pertama tunjuk dalam gambar di atas..lepas tu, boleh preview dan publish !!! SIAP dan selamat mencuba hehe..

*KATA HATI: saya pun baru buat post blockqoute ni, saya belajar dari blog Cik Ladies..saya rujuk tutorial ni dari SINI.

Anda sedang membaca artikel .tutorial: cara nak buat post blockqoute (blogspot) dan link url bagi artikel ini adalah http://suterakasihyann.blogspot.com/2011/04/tutorial-cara-nak-buat-post-blockqoute.html
Semoga artikel .tutorial: cara nak buat post blockqoute (blogspot) ini dapat memberi manfaat untuk semua.

16 COMMENTS:

Zura said...

terasa nk buat tp malas nk study...hehe..

zella y said...

thanks for the tutorial. ;)

HonEyBuNNy said...

nanti ila free2 nak cuba yg ne...xbuat2 ila..

biasa la..ila ne pemalas ckit...tau main blog je...heheh

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

best banyak tuto blog nieh...

Day Dream Believer said...

ur blog sungguh cantek dan berinformasi!!!

[sutera kasih] said...

@zura: hehe..tggu lah masa akak rajin study :P

[sutera kasih] said...

@zella y: u're welcome dear :)

[sutera kasih] said...

@honeybunny: sy pun kdg2 mls jgk nk buat..ikut mood jgk hehe

[sutera kasih] said...

@meniti senja: xdalah byk mana pun..lps aku buat kt blog, aku share kt blog pulak hehe

[sutera kasih] said...

@daydream: aku pkir sapala tadi..rupanya si PP haha btw, thanks dear !

Redbloodsnow said...

haaaa yang tok mek tauk...hiksss **sambil buat muka berlagak**

[sutera kasih] said...

@sis zie: ktk lamak dh molah tuto tok owhh hehe kmk baruk jak

RJ said...

salam
nak tanya, yang url tu sy xdapat buat la...xkeluar gambar pun

[sutera kasih] said...

@RJ: dear, url tu u ambik bhgian mana?boleh tunjuk url tu?mybe ada silap bhgian letak url, sbb tu tak keluar..

Cik Ladies said...

Heheh. Baru tgok nuffnang, nampak ada backlink dari sini. Terima kasih. :) Entry tu da lamaa da kot, skarang baru perkemas serba sikit. >_<

eyfa eva said...

http://ceritakuntukhamooo-eyfaeva.blogspot.com/ :)