Monday, April 18, 2011

tutorial: cara nak buat burung twitter terbang di blog (blogspot)

Korang nampak tak ada burung terbang di blog saya?hehe..kalau ada yg tak nampak tu mungkin disebabkan line internet tak laju selaju-lajunya hihi. jom buat, saya kongsi tutorial cara nak buat burung twitter terbang melayang di blog !! :)

1. Login Blogspot> Dashboard> Design> Edit Layout> Add Gadget> HTML/Javascript
2. Kalau burung tu kena cursor mouse, burung tu menjerit 'Tweet this, follow me'. comelkan hehe. okey, next step, highlight kan kod di bawah dan tekan Ctrl+C (tekan serentak Ctrl dan huruf 'C' pada keyboard)

USERNAME: tukar ke username account twitter korang
URL WEBSITE: tukar kepada URL link website korang

3. Paste kod yg dah dicopy tu kat gadget HTML/Javascript dan klik SAVE.
Tadaaaa...dah siap !!! hehe..boleh dah tengok burung twitter terbang-terbang di blog korang :) boleh tweet tweet saya di SINI

Sumber: Klipang, Panduanberblog

Anda sedang membaca artikel tutorial: cara nak buat burung twitter terbang di blog (blogspot) dan link url bagi artikel ini adalah http://suterakasihyann.blogspot.com/2011/04/tutorial-cara-nak-buat-burung-twitter.html
Semoga artikel tutorial: cara nak buat burung twitter terbang di blog (blogspot) ini dapat memberi manfaat untuk semua.

30 COMMENTS:

Yann Mazian said...

hehe. makcehhh. menjadik dah... :D

[sutera kasih] said...

@yann: hehe sama2 kaseh :P

Redbloodsnow said...

EEEE THANKX YANNNN. MEK NAK CARIK TUTO TOK AIE. SKRG JUAK MEK MOLAH...HIKSS.

[sutera kasih] said...

@sis zie: sama2 kak hehe..polah jgn sik polah, lak mek nangkap burung ktk ya hihi

HonEyBuNNy said...

hehe...ila twitter kureng la...asyik men fb jah..heheh

yayalya said...

yeayyy nak tiru jg.... hihihi nape hitam pulak da ni?

[sutera kasih] said...

@honeybunny: dulu pun saya cmtu gak..tp fb sy skrg dh boring, tu yg main tweet pulak hehe

[sutera kasih] said...

@yayalya: tiru cepat hehe..sbb kaler blog melambangkan hatiku auchhhh haha tgh besedih kot :P

mr_mrs mikko said...

yaaaaaaannn!! kaka mo guna juglaaaahhh..td masuk blog si zie tu, lawaaaa aku tingu burung twit2 ni.. hihi.. mau mau!!

rajin ko wat tutorial.

[sutera kasih] said...

@sis wanie: lawa kan..kiut ni twit2 ni..hihi kaka buat la jgk k :)

yaaa tgh ada mood buat tuto, seminggu2 ni entri saya pasal tuto jak haha

Dea said...

mk polah la..;)

[sutera kasih] said...

@dea: polah lah k hehe :)

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

comel abes...
hehehe...

[sutera kasih] said...

@meniti senja: comel kan..hehe mostly ramai blogger dh pelihara burung kt blog hihihii

shandye. said...

salam. thanks for the very simple tutorial. menjadi plak. hehe....

[sutera kasih] said...

@shandye: hehe sama2..berterbangan burung itu hehe

amy1906 said...

yan,blog aq bida' uda...tlg ba,huhu....tak tau uda ku cmna....tlg aq...nnt ko msej aq if mo tlg aq ahh....huhu...

[sutera kasih] said...

@amy: yeahhhh mari2 aku tolong hehe

nurdani said...

wah....sudah jadi ma....thank you!

Anis Shafeera Sapli said...

yeay, burung tweet da menjadi.. thanks ;)

al-ya'kub said...

tq,,nice sharing..da mnjdik.. blog sye http://al-yaakubi.blogspot.com/ bru blaja wat blog

eeiyss said...

tengs atas info...follow di 1489

intan fitriah3 said...

yelah.

cicak papan said...

thank you. ;)

SITI SOLEHAH said...

xmenjadi pn...:(

[sutera kasih] said...

@SITI SOLEHAH:
Salam dear, maaf atas kesulitan huhu awk cuba google latest tutorial cara pasang twitter tu ya, sbb tutorial yg ni dh lama 2011, maybe ada mslh coding huhu

Noradilla Idayu Ariff said...

Alhamdulillah, akhirnya menjadi. Terima kasih ya!

Jelly Coco said...

Awat tak menjadi nie ? -_-

[sutera kasih] said...

@Jelly Coco:

salam, sorry keluar topik hee

awk buat tutorial twitter burung terbang tu x jd eh?

cuba try ikut yg ni, sy bljr dr blog ini:

http://panduanberblog.blogspot.com/2011/04/buat-burung-twitter-terbang-di-blog.html

ariefsigli said...

pengen nyoba mbak, tapi tanya dulu : akan membuat blog berat ngak mbak?