Saturday, February 19, 2011

.tutorial cara nak buat 'post template'.


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua :)
Kali ni saya nak kongsi cara nak buat 'post template'. apakah itu? 'post template' tu macam yang saya tunjukkan kat dalam gambar atas tu yang saya bulat-bulatkan..nampak tak? sila klik gambar tu, jangan risau, ianya terus direct tak perlu click right hehe..mungkin ada yang sebelum ni bersusah payah, setiap kali create entri, mesti penat nak search lagi coding cute icon or cute dividers untuk cantikkan lagi bahagian atas dan bawah entri. yang ni saya nak kongsi cara mudah sikit, mungkin ada cara yang lain tapi saya xtau hehe.


langkah pertama, sila klik DASHBOARD > SETTING > FORMATTING > POST TEMPLATE. nampak tak ruang kosong kat kotak 'post template' kamu? yang dalam gambar tu saya punya jadi tak kosong hehe..okey, setakat ni dah jelas? tau tak laman web mana nak dapatkan coding cute icon dan cute dividers? saya biasa ambik kat GLITTER.COM. kat situ macam-macam icon, divider, background, text glitter yang ada.

*NEW INFO: kalau nak bagi center kedudukan ikon macam yg dlm entri blog saya, tambah words center sebelum dan selepas URL coding tu k..sila rujuk gambar di atas. kalau tak letak coding 'center' tu, nanti ke tepi pulak kedudukan icon & divider.



ni lah contoh dividers yang cantik!!! klik gambar kat atas untuk paparan lebih jelas..klik kat SINI untuk dapatkan coding dividers yang kamu suka, klik jekk kat gambar tu nanti k..maksud saya gmbar kat laman web tu nanti, bukan ksini hehe. lepas dah copy coding yang kamu suka tu, paste kat kotak 'post at template' tadi dan klik save setting. okey siap!!! sila cuba klik create post..mesti dah sedia ada icon and divider yang kamu suka tu..tak perlu lagi penat-penat setiap kali buat entri, search kat google hehe.selamat mencuba :)

*NEW INFO: lepas save setting tu, cuba klik POSTING > NEW POST..ada tak?mesti ada kan?hehe..tapi untuk post yang lama memang tidak ada..jadi jangan peningkan kepala ekk :)


kata hati: hope tutorial ni dapat bagi panduan untuk Cik Atien sebab dia tanya tadi kat saya hehe

[your sincerely, yann]

Anda sedang membaca artikel .tutorial cara nak buat 'post template'. dan link url bagi artikel ini adalah http://suterakasihyann.blogspot.com/2011/02/tutorial-cara-nak-buat-post-templete.html
Semoga artikel .tutorial cara nak buat 'post template'. ini dapat memberi manfaat untuk semua.

13 COMMENTS:

mIss pUrplE said...

wah ! time kasih yee sutera kasih ku..huhu .. atien suke sgt .. heheheh . Btw ,, blog nie akan jdi slh stu blog fav atien .. hehehehe.

♡ Sutera Kasih ♡ said...

@ATIEN: sama2..sy suka atien suka hehe..happy dpt share apa yg sy tau..thanks yaa atien :)

Dea said...

nape xdapat eyh??..huhu

♡ Sutera Kasih ♡ said...

@Dea: part mana yg xdpt tu dea?mslh time nk save ke?error?

Dea said...

dier mesti post baru ke??.. :)

♡ Sutera Kasih ♡ said...

@Dea: yupp..untuk post baru & seterusnya..yg post sebelum dea edit template tu, memang tiada kecuali dea rajin nak edit post sebelum tu pastu paste kt bwh entri..hehe penat tu..

Heidi Shafiq said...

hebat la ko.. :)

Redbloodsnow said...

nice tips yunk...xoxo :D

♡ Sutera Kasih ♡ said...

@Sis zie: tips simple yg baruk ditauk hehe

Nur Husna said...

wahhh tenkiu!

Cahaya Iman said...

Tq sis....sya bru berjinak dengan blogging..di blog anda sya dpat byk info yg berguna..tq so much

http://farishhaikal.blogspot.com/

Blossom Heart said...

cikgu blogging :)

CPNS 2013 said...

wow, thanks info tutornya ya :)