Tuesday, October 12, 2010

[ Tutorial PHOTOSCAPE vol.7-Bagaimana nak edit gambar letak speech balloon+edit gambar letak text & mix gambar? ]

[Sambungan tutorial edit gambar guna perisian Photoscape]
Bagaimana nak edit gambar letak speech balloon,
text dan mix gambar?


Bagaimana nak letak speech balloon kat dalam gambar?
Ala2 nak buat dialog hehe
Klik Object --> symbol speech balloon
Lawa2 tau cun melecun jekkk bentuk
speech balloon tu hehe


Bagaimana nak edit gambar letak text/words?
Klik Object --> symbol ‘T’
Adjust lah jenis dan saiz font yg korang suka
Colour & line2 kat text pun boleh adjust


Bagaimana nak edit gambar yg boleh digabung
dgn gambar yg lain dalam satu frame?
Klik butang ‘Page’ kat bahagian paling atas tu
Double-click gambar tu then korang ikut jekk
Kat mana anak panah tu tunjuk hehe
Try jekk klik2 !!!


Korang pun boleh juga adjust frame
setting kat sebelah kanan tu
Untuk bagi cantik lagi suasana gambar hehe

Selamat mencuba ya kawan2..
Setakat ini sahaja tutorial yg saya mampu share..
Yg selebihnya tu silalah explore sendirik ok?
Senang jekk software Photoscape niii jika nak dibandingkan
Dengan software Adobe Photoshop hehe
Simple tapi cute kan??(^____6)


sharing is caring is sweet
ONLY SUTERA,
Bookmark and Share

Anda sedang membaca artikel [ Tutorial PHOTOSCAPE vol.7-Bagaimana nak edit gambar letak speech balloon+edit gambar letak text & mix gambar? ] dan link url bagi artikel ini adalah http://suterakasihyann.blogspot.com/2010/10/tutorial-photoscape-vol7-bagaimana-nak.html
Semoga artikel [ Tutorial PHOTOSCAPE vol.7-Bagaimana nak edit gambar letak speech balloon+edit gambar letak text & mix gambar? ] ini dapat memberi manfaat untuk semua.

2 COMMENTS:

Tihara said...

baguskan photoscape ni..akk ske bhgn edit pic.. :)

♡ Sutera Kasih ♡ said...

@Tihara: photoscape ni bagus & mudah cket nak faham hehe