Sunday, October 03, 2010

[ Tutorial PHOTOSCAPE vol.2-bagaimana nak Resize & Crop gambar? ]

[Sambungan tutorial edit gambar guna perisian Photoscape]

Ok dah pilih gambar kan?jom belajar step seterusnya..
Kali ni aku nak tunjuk macam mana nak kecikkan saiz gambar
Atau lebih dikenali sebagai RESIZE hehe

Kamu klik butang Home tu lepas tu kamu akan nampak
Macam2 butang yg pelbagai fungsi best !!!
Tekan butang ‘Resize’ tu akan keluar kotak kecil sebelah kanan
Kalau tak berapa nak faham sila double-click image kt atas tu k

Dah Nampak kan??
Kamu adjust lah saiz gambar ikut kesesuaian
Simple kan? (^___6)


Ok lepas Resize gambar tu,
Mungkin kamu nak potong2 bahagian gambar kan?
Tapi kelemahan perisian ni, tak boleh nak CROP gambar
Ikut suka hati kita means crop ikut bentuk..

Perisian ni hanya dapat Crop dlm bentuk bersegi-segi
Klik butang crop lepas tu akan keluar
Kotak kecikk yg kamu boleh pilih macam2 bentuk crop
Ok sila pilih ikut kesesuaian gambar yg kamu mahu
Simple lagi kan? (^___o)


*Ok cukup untuk kali ni..see you in the next tutorial hihi*



sharing is caring is sweet
ONLY SUTERA,
Bookmark and Share

Anda sedang membaca artikel [ Tutorial PHOTOSCAPE vol.2-bagaimana nak Resize & Crop gambar? ] dan link url bagi artikel ini adalah http://suterakasihyann.blogspot.com/2010/10/tutorial-photoscape-vol2-bagaimana-nak.html
Semoga artikel [ Tutorial PHOTOSCAPE vol.2-bagaimana nak Resize & Crop gambar? ] ini dapat memberi manfaat untuk semua.