Friday, June 18, 2010

=Cara untuk private gambar di facebook | cara private your photos & videos tagged di facebook | cara disable click right & disable to click photo=

urmm..saya nak share sedikit tips or tutorial today :)
sana sini saya baca pasal kecurian gambar dalam internet
lepas tu disalahgunakan huhu
sangat merisaukan kerana pihak2 yang menyalahgunakan
gambar2 tersebut boleh mencemarkan maruah seseorang..

Berdasarkan pemerhatian saya..
sekarang ni di mana2 jak orang upload gambar
tanpa memikirkan risiko huhu (saya juga tapi itu dulu)
terutamanya kaum sejenis dengan saya uhukss
sorry to say..sama2 lah kita jaga diri kita ya..

baru tadi saya baca artikel pasal penyalahgunaan gambar2
kat ruang blog Ben Ashaari..
SILA KLIK SINI
sebelum2 ni pon pernah baca kat blog Sis Zie
Kesiannya her picture disalahgunakan di facebook
SILA KLIK SINI dan DI SINI

Makanya pada hari Jumaat yang mulia ini..
saya ingin berkongsi apa yg saya tahulah
bergantung dengan terma & syarat hehe
tapi inilah yg saya biasa buat untuk elakkannya

kalau kena hack sekalipun..
kita tawakal jak la hoho
sebab susah nak kawal semua ni
betol tak?

Ok jom follow tutorial kat bawah
sila double click untuk view gambar dengan
lebih jelas dan teliti hehe
|
|
|
|
|
V

1. Cara nak 'private'kan gambar2 & video
yang anda kena tag di facebook

Klik 'Account' -----> Klik 'Privacy setting'

Bulatan besar yg mengandungi Everyone,
Friends of friends
dan lain2 tu..
bagi yang mungkin tiada masa nak customize setting
just pilih dan click dengan siapa anda
nak share apa yg ada dalam facebook anda
Untuk privacy, klik 'customize settings'

Kemudian klik kotak kecil sebelah kanan
'photos and videos I'm tagged in'
dan pilihlah orang2 tertentu sahaja yg boleh
view gambar2 & video2 yg ditag
ataupun klik customize hanya diri anda sahaja boleh view..

2. Cara nak 'private' kan gambar & album di facebook

Klik 'album privacy' or 'edit album privacy'
Kemudian pilihlah org2 tertentu yg anda benarkan
untuk view gambar/album anda di facebook..




3. Cara nak 'disable' your photo di blog
means org xdapat nk curi dgn double click gambar korang huhu

Seperti biasa kamu nak create entry baru..
mesti ada yg nak upload gambarkan?
Klik Dshboard --> Posting --> New Post --> Edit HTML
Ok nampak tak URL yang saya highlight tu?
URL tu sama ada kamu nak buang ataupun
gantikan dengan URL blog kamu..
So lepas tu org xkan dpt nak click gambar kamu huhu

tapi if korang buat camtu sahaja pun xberkesan..
korang kena pasang gadget Disable Click Right
so org xdpt nk right click utk save gambar kamu huhu

4. Cara pasang 'Disable click right'

cara pasang gadget ni ada banyak cara..
kamu just klik link kat bwh ni & follow the arahan :)
KLIK SINI
KLIK SINI


Mudah dan simple kan??
kita hanya berusaha sebaiknya..
selamat mencuba :)







sharing is caring is sweet
ONLY SUTERA,
Bookmark and Share

Anda sedang membaca artikel =Cara untuk private gambar di facebook | cara private your photos & videos tagged di facebook | cara disable click right & disable to click photo= dan link url bagi artikel ini adalah http://suterakasihyann.blogspot.com/2010/06/cara-untuk-private-gambar-di-facebook.html
Semoga artikel =Cara untuk private gambar di facebook | cara private your photos & videos tagged di facebook | cara disable click right & disable to click photo= ini dapat memberi manfaat untuk semua.

6 COMMENTS:

Redbloodsnow said...

haaaa info n tutorial yg sgttttt berguna utk kmk tok. lak mek try. tp nak...mek pun gamba selalu di curi dr blog. bodo cdak pencuri ya :(

♥ suterakasih ♥ said...

yala..hope info tok dpt help ktk..cian juak kmk tgk ktk huhu
ktk try la k..mun da nk tya..inbox jak d fb k akak comey :)
kinek tok nang jak dangerous bahh..

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

good info la...
tq...
;)

FyZa said...

tengs 4 sharing swety..=)

http://ceritebudaxnuckle.blogspot.com said...

tq ! coz , dah tnjuk kan sye cara nak private gmba ..~ =)

[sutera kasih] said...

@http://ceritebudaxnuckle.blogspot.com:
sama2 dear..tp sy tak jamin kalo msh dpt dcuri sebab skrg ni dh makin canggih..org still boleh akses nk curi kalo tau caranya..post tu taun lepas..

btw, kalo awk ada setting on search engine boleh search info kt blog kmu, mgkin gmbr2 tu akan appear d google kalo berkaitan dgn apa yg org search kt google..