Tuesday, June 22, 2010

= Cara nak elakkan others ambik gambar2 kita dalam blog huhu =

Ok ada yg tanya saya how to bagi private gambar2 dlm blog
supaya dpt elak org lain ambik gambar2 kita huhu
saya pun kurang pasti macam mana tapi inilah
cara yg saya gunakan..

try test lah ekkk :)

entry ni kira repost lah tapi ada gak
saya tambah info sikit hehe

(Sila 'double-click' gambar untuk tumbesaran)

|
|
|
|
|
|
v


1. Cara 'privacy' kan blog anda
means tak nak blog kamu ditemui dalam
'search engine' dan google blog listing


Klik Dashboard --> Setting --> Basic
lepas tu pilihlah 'No' atau 'YES' seperti yg
tertera dalam gambar di atas


2. Cara nak 'disable' your photo di blog
means org xdapat nk curi dgn double click gambar korang huhu

Seperti biasa kamu nak create entry baru..
mesti ada yg nak upload gambarkan?
Klik Dshboard --> Posting --> New Post --> Edit HTML
Ok nampak tak
URL yang saya highlight tu?
URL tu sama ada kamu nak buang ataupun
gantikan dengan URL blog kamu..
So lepas tu org xkan dpt nak click gambar kamu huhu

tapi if korang buat camtu sahaja pun xberkesan..
korang kena pasang gadget
Disable Click Right
so org xdpt nk right click utk save gambar kamu huhu

3. Cara pasang 'Disable click right'

cara pasang gadget ni ada banyak cara..
kamu just klik link kat bwh ni & follow the arahan :)
KLIK SINI
KLIK SINI

selamat mencuba kawan2 :)

*sekadar memberi pandangan..sekadar mencuba yg termampu nak lindungi kepunyaan kita..kalau kena hack jugakk..tak tau lah saya nak komen hehe*





sharing is caring is sweet
ONLY SUTERA,
Bookmark and Share

Anda sedang membaca artikel = Cara nak elakkan others ambik gambar2 kita dalam blog huhu = dan link url bagi artikel ini adalah http://suterakasihyann.blogspot.com/2010/06/cara-nak-elakkan-others-ambik-gambar2.html
Semoga artikel = Cara nak elakkan others ambik gambar2 kita dalam blog huhu = ini dapat memberi manfaat untuk semua.

6 COMMENTS:

.aira. said...

saje je right-click, kiut plakk ayat yang kluar tuu, HAHA

jempot lihat blog and tingglkan jejak di entri ni yaw :D
aiz batu campur - tips mengelakkan perut buncit, haha

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

tq share ilmu...
;)

wawa said...

nice try...

script x kn load kalau kita matikan javascript dkt browser..

=P

..its fun to used..

FIERA ASHRAFFEA said...

nice. . :)

fariQuE said...

hahaha , good info , btw , nice music laa kat ur blog. sesuai dgn jiwa saya mlm nie , music ni nama apa ekk ?

Dandelion's World said...

hye there..thanks for the info taw..beguna sangat utk beginner mcm saya ni hehe..nanti free2 singgah lah blog saya pulak :)