Friday, January 29, 2010

::: TUTORIAL NUFFNANG :::

quick update ~
entry kali ni just nak share
cara nak tempek kan widget exchange nuffnang
kat bahagian tepi kat bwh blog tuu..
maybe ada yang tau dah kan..
aku buat ni atas permintaan seorang akak =)
Kak Rahimah..betul ke nama akak ni??hehe
sori kalau salah ekk..ternampak kat blognya

akak tu drop mesej kt my chatbox..
so aku nak tunaikanlah permintaan akak tu hehe
hope boleh membantulah..
maybe ada gak bloggers kat luar tu berminat..
bolehlah sign up kat nuffnang ok hihi

* sila double-click gambar di bawah
utk tumbesaran
sebagai panduan utk lebih faham*


Ok mula-mula..
sila sign in dulu akaun nuffnang
lepas tu sila klik bahagian EXCHANGE
ade nampak kan gambar kat bwh
yang saya bulatkan tuu..
l
l
l
V
lepas tu..
skrol turun bawah sikit..
bacalah dulu bahagian atas tu ekk info lanjut..
silalah pilih jenis wiget =)
jangan lupa tulis apa2 je la kat bahagian
kotak sebelah kanan tu..
yang tu status kamu kat wiget ~


ok lepas dah pilih wiget yg chantek2 tuu
sila copy code yang kat bawah nii..
sila ikut arahan yg ada kat situ hehe

terakhir sekali..
paste code tu kat bahagian 'body' sebelum
dalam blog template kamu..
bahagian footer..


hasilnyaaa...
tadaaaaa..jadikkk gak kan hehe
kamu akan lihat bnda tu tercegat kat
tepi hehe..
nice kan..sambil2 tu boleh tau
update dari bloggers yang lain (^_^)

so selamat mencuba !!!
hope tutorial ni dapat membantu
bloggers yang nak buat wiget nii hehe
sebarang pertanyaan sila tanya di
kaunter pertanyaan :P
just drop your comment ok ~

*semenjak dua menjak terasa diri ini seorang
cikgu hihi..happy dapat share benda yg kite tahu*


credit : NUFFNANG


OnLy SutEra,
Photobucket


Bookmark and Share

Anda sedang membaca artikel ::: TUTORIAL NUFFNANG ::: dan link url bagi artikel ini adalah http://suterakasihyann.blogspot.com/2010/01/tutorial-nuffnang.html
Semoga artikel ::: TUTORIAL NUFFNANG ::: ini dapat memberi manfaat untuk semua.

8 COMMENTS:

Aidi-Safuan said...

tak berat ker erk? kalau guna widget nih, traffic naik tak?

Naiemz said...

huh...meriah gile blog...info menarik..atleast i blaja sometin

♥ SUTERA KASIH ♥ said...

@ aidi : berat keww?? depends la jugakk ngn korg pye overall blog..means if byk wijet lain mcm my blog ni..mmgla agk brt cket..urmm psl trafik naik tu..bgntung gak la..tp at least wijet tu leh tlg promote ur blog kt bloggers yg lain..so bila rmai tau ur blog..rmaila dtg..nek la trficc..

@ naiemz :meriah ke hehe..kalerful kot..rmai komplen :P
yeahh..i pon learn sumting dr bloggers lain..so share wif others

Nazirah said...

terima kasi cgu..huhuu

♥ SUTERA KASIH ♥ said...

@ zierah : adehh cgu kunuk hehe
sama2 ~

Redbloodsnow said...

rajin nya molah tuto. mek mun org tanyak ka n cun² juak mun time mek bz...kompom mek wat derk jak ngn soklan mintak di beri tuto..hahaha. jaik mek ow :P

♥ SUTERA KASIH ♥ said...

@ sis zie : hehe dh urg nanyak..jwb jak la..iyahh...sma la kita..mun cun2 mek sik gago..mek molah..mun sik boh jakk..ggt jarii la urg nanyak :P

Aeenanj said...

camna mau jd ahli glitteri tu...aku ahli biasa jak..x dpt pilih wijet..huhu